|
Strona internetowa PZWarc |
| Autor |
Wiadomość |
wash
szachista

|
Wysłany: 2009-12-07, 23:20 Strona internetowa PZWarc
|
|
|
Opinie na temat strony internetowej Polskiego Związku Warcabowego.
Na pewno najczęściej aktualizowana strona o warcabach w Polsce. |
|
|
|
 |
bartek

|
Wysłany: 2010-01-27, 18:12
|
|
|
| może ktoś ma jakieś uwagi, bądź nowe pomysły, etc do strony PZWarc |
|
|
|
 |
Kosa
|
Wysłany: 2010-01-27, 19:40
|
|
|
ja mam jedną ale to już kiedyś Ci mówiłem;) jak możesz to wrzucaj partie z turniejów które posiadasz do zakładki "partie" na stronce;p
pozdro:) |
|
|
|
 |
hm
|
Wysłany: 2010-02-03, 15:05 Strona lipna
|
|
|
Strona jest bardzo nieprzejrzysta i nieczytelna. Informacje może i są, ale pomieszane, pochowane w różnych załącznikach, dokumentach do pobrania i nielogicznie podzielone na działy.
Przykład: chciałem się dowiedzieć, jak zdobyć licencję. Z listwy głównej pasował mi tylko odnośnik "Członkowie". Pudło. Z boku strony dostrzegam "współzawodnictwo sportowe". Oho, chyba trafiłem. Wchodzę, pierwsze na liście "Warunki uczestnictwa". Czyli jestem w domu. Wchodzę...pudło. Chwilowo odechciało mi się licencji. |
|
|
|
 |
bartek

|
Wysłany: 2010-02-04, 20:40 Re: Strona lipna
|
|
|
hm napisał/a | Strona jest bardzo nieprzejrzysta i nieczytelna. Informacje może i są, ale pomieszane, pochowane w różnych załącznikach, dokumentach do pobrania i nielogicznie podzielone na działy.
Przykład: chciałem się dowiedzieć, jak zdobyć licencję. Z listwy głównej pasował mi tylko odnośnik Członkowie. Pudło. Z boku strony dostrzegam współzawodnictwo sportowe. Oho, chyba trafiłem. Wchodzę, pierwsze na liście Warunki uczestnictwa. Czyli jestem w domu. Wchodzę...pudło. Chwilowo odechciało mi się licencji. |
teraz licencja dostępna jest w Członkowie --> dokumenty
dzięki za uwagi, powstaje nowa strona, wszystkie uwagi będą uwzględnione |
|
|
|
 |
hm
|
Wysłany: 2010-02-05, 10:32
|
|
|
Dzięki za odpowiedź.
Ogólnie uważam, że podstawowa zmiana w stosunku do strony obecnej powinna polegać na zdecydowanym zmniejszeniu ilości informacji, które wyskakują po wejściu na stronę główną. Te informacje powinny zostać jak najlogiczniej i jak najbardziej jednoznacznie posortowane po odpowiednich zakładkach w jednym, głównym menu.
Czekam z niecierpliwością na nową stronę, powodzenia. |
|
|
|
 |
wikol4
Kocioł
|
Wysłany: 2010-02-08, 18:35
|
|
|
Graficznie podoba mi się.Można poprawić przejrzystość aktualności. |
|
|
|
 |
hm
|
Wysłany: 2010-02-09, 13:27
|
|
|
Graficznie jest o niebo lepiej, generalnie strona robi dobre wrażenie.
Nadal jednak przyczepię się do klarowności menu, tu można dużo poprawić.
Niejasny jest np. klucz doboru pozycji do górnej belki. Ja w tym miejscu dałbym tylko pozycje najbardziej podstawowe: aktualności, kalendarz, PZWarc i forum. Cała reszta może być w menu bocznym.
Wypadałoby też usunąć niedociągnięcia następujące:
- brak opcji rejestracji nowego użytkownika,
- brak legendy objaśniającej kolory w kalendarzu.
Te rzuciły mi się w oczy tak na szybko. |
|
|
|
 |
tweets
|
Wysłany: 2010-02-10, 15:27
|
|
|
| W kalendarzu nie widać podziału na turnieje 64 i 100 . Mam na myśli rozgrywki międzynarodowe. |
|
|
|
 |
bartek

|
Wysłany: 2010-02-10, 17:37
|
|
|
hm napisał/a | Graficznie jest o niebo lepiej, generalnie strona robi dobre wrażenie.
Nadal jednak przyczepię się do klarowności menu, tu można dużo poprawić.
Niejasny jest np. klucz doboru pozycji do górnej belki. Ja w tym miejscu dałbym tylko pozycje najbardziej podstawowe: aktualności, kalendarz, PZWarc i forum. Cała reszta może być w menu bocznym.
Wypadałoby też usunąć niedociągnięcia następujące:
- brak opcji rejestracji nowego użytkownika,
- brak legendy objaśniającej kolory w kalendarzu.
Te rzuciły mi się w oczy tak na szybko. |
klucz doboru górnej belki był taki że, które opcje uznałem wraz z konsultacjami za ważne wrzuciłem właśnie tu, ale uwagi się przydały - menu lekko zmodyfikowałem, reszta pozostanie póki co bez zmian
rejestracji nowych użytkowników puki co nie będzie, ponieważ jeszcze nie ma nowych funkcjonalności dla takich użytkowników
w kalendarzu pozostały dwa kolory:
- czarny oznacza turnieje 100-polowe
- czerwony oznacza turnieje 64-polowe
również przy każdym turnieju jest informacja których warcabów on dotyczy
tweets napisał/a | W kalendarzu nie widać podziału na turnieje 64 i 100 . Mam na myśli rozgrywki międzynarodowe. |
zdecydowałem, że podzielę turnieje tylko na 100 i 64 polowe, jest to czytelniejsze |
|
|
|
 |
hm
|
Wysłany: 2010-02-11, 13:37
|
|
|
Podział kalendarza jest teraz ok, dzięki.
Ale np. ta pozycja "Współzawodnictwo Sportowe", odsyłająca do jakiejś bardzo ogólnikowej informacji, to rzecz niezręcznie kwadratowa, zwłaszcza w głownej belce.
Się jeszcze paru rzeczy czepię:
-dlaczego komunikaty PZWarc, dotyczące przecież nie tylko rankingów, umieszczone są w zakładce "Rankingi"? Przecie to powinno być raczej pod "PZWarc".
-na stronie jest przerost pozycji związanych z regulaminami. Uważam, że odrębną pozycję "Regulaminy" należałoby usunąć, a jej zawartość rozparcelować pomiędzy "PZWarc" (tutaj regulaminy dyscyplinarne, komisyjne itp) oraz "Współzawodnictwo Sportowe" (tu już przecież jest pozycja Regulaminy - i tutaj powinny trafić wszystkie regulaminy dotyczące rozgrywania zawodów),
- "Współzawodnictwo sporotwe" winno zostac rozdzielone od "PZWarc" i umieszczone jako osobna pozycja w bocznym menu. A pod "PZWarc" widziałbym tylko informacje dotyczące samego Związku bezpośrednio,
-słowo "póki" piszemy przez "ó", błagam :)
Wiem, że się czepiam, ale to w dobrej wierze :) |
|
|
|
 |
bartek

|
Wysłany: 2010-02-11, 14:32
|
|
|
hm napisał/a | Wiem, że się czepiam, ale to w dobrej wierze :) |
Spoko, dzięki, chociaż ktoś :) bo ta strona nie ma być dla mnie tylko dla warcabistów :)
hm napisał/a | -słowo póki piszemy przez ó, błagam :) |
wiadomo :)
hm napisał/a | Podział kalendarza jest teraz ok, dzięki. |
bdb
hm napisał/a | Ale np. ta pozycja Współzawodnictwo Sportowe, odsyłająca do jakiejś bardzo ogólnikowej informacji, to rzecz niezręcznie kwadratowa, zwłaszcza w głównej belce. |
przekonałeś mnie - pozycja OUT, coś ważnego na jej miejsce można wstawić :)
hm napisał/a | Się jeszcze paru rzeczy czepię:
-dlaczego komunikaty PZWarc, dotyczące przecież nie tylko rankingów, umieszczone są w zakładce Rankingi? Przecie to powinno być raczej pod PZWarc. |
są to komunikaty Komisji Technicznej PZWarc, są cykliczne i oznaczają dodanie nowych turniejów do ewidencji oraz zmianę kategorii i rankingów, to może nazwa Ewidencja i rankingi albo po prostu Komisja Techniczna będzie lepsza ?
hm napisał/a | -na stronie jest przerost pozycji związanych z regulaminami. Uważam, że odrębną pozycję Regulaminy należałoby usunąć, a jej zawartość rozparcelować pomiędzy PZWarc (tutaj regulaminy dyscyplinarne, komisyjne itp) oraz Współzawodnictwo Sportowe (tu już przecież jest pozycja Regulaminy - i tutaj powinny trafić wszystkie regulaminy dotyczące rozgrywania zawodów),
- Współzawodnictwo sportowe winno zostać rozdzielone od PZWarc i umieszczone jako osobna pozycja w bocznym menu. A pod PZWarc widziałbym tylko informacje dotyczące samego Związku bezpośrednio, |
dzięki za uwagi, dziś później coś z tym zrobię :) |
|
|
|
 |
nedznakreatura
|
Wysłany: 2010-03-15, 20:29
|
|
|
|
|
|
|
 |
bartek

|
Wysłany: 2010-03-30, 18:34
|
|
|
andrzejw napisał/a | Co oznacza,gdy w wiadomościach podawane są dane na temat jakiegoś turnieju,tak jak teraz Firlej.Jak należy rozumieć sytuację w której np.Kryształowy mający termin wcześniejszy nie ma jeszcze wpisu.I jeszcze jedno czy nie można przyjmować zgłoszeń przez internet ,tak by każdy mógł widzieć listę turniejową. |
Oznacza to, że informacje o turnieju dostałem kilka dni temu i zamieszczam tak aby każdy się dowiedział, a kryształ jest wpisany od początku roku w kalendarz i już każdy zdążył się zaznajomić z tą informacją.
A druga sprawa to już zależy od organizatora turnieju. Jasne, że można zrobić formularz zgłoszeń, najlepiej gdyby sędzia główny turnieju to zrobił. W ostateczności mogę to być ja. Będą to nieduże, ale dodatkowe koszty. Bo coraz mnie dysponuję wolnym czasem. |
|
|
|
 |
andrzejw
|
Wysłany: 2010-04-05, 15:29
|
|
|
| Co to znaczy nieduże koszty.Pan Ptak twierdził ,że działał społecznie w KT.Czy słusznie? |
|
|
|
 |
andrzejw
|
Wysłany: 2010-04-05, 15:33
|
|
|
| Osobiście myślę,że jakieś wynagrodzenie mu się należało.Być może wówczas niebyłby taki urzędniczy. |
|
|
|
 |
bartek

|
Wysłany: 2010-04-05, 21:51
|
|
|
andrzejw napisał/a | Co to znaczy nieduże koszty.Pan Ptak twierdził ,że działał społecznie w KT.Czy słusznie? |
Nic mi na ten temat nie wiadomo aby ktokolwiek z Komisji Technicznej (w tym ja) pobierał jakieś wynagrodzenie.
A co do niedużych kosztów, napisałem to za siebie, jak ktoś (może być organizator turnieju, który bardzo pragnie mieć taki formularz) a nie umie tego zrobić albo nie ma możliwości (a ja z tym turniejem nie mam nic wspólnego, tzn nie sędziuje), może mi to zlecić prywatnie - wtedy za to będzie musiał zapłacić. Będzie to opłata za ten czas, który na to poświęcę. |
|
|
|
 |
bartek

|
Wysłany: 2010-07-29, 14:08
|
|
|
zmieniłem wygląd i opcje kalendarza, myślę że teraz jest bardziej przejrzysty
Po kliknięciu w wybrany turniej pokazują się informacje o nim, regulamin do pobrania oraz Google Maps z lokalizacją oraz jak dojechać :) |
|
|
|
 |
|
|